22 travnja 2010

FRANE FRANULOVIĆ

Frane Franulović počasni je član ULIPUK-a. Rođen je 1955. godine u Splitu gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti, a potom Akademiju likovnih umjetnosti u Splitu, u klasi prof. Mile Skračića (smjer likovna umjetnost.) Prvi javni nastup imao je 1972. godine samostalnom izložbom u Kaštelima te je do danas upriličio od 30 samostalnih izložbi diljem Europe i Australije uz niz likovnih projekata javnih prostora.

Od 1976. godine živi i radi u Blatu na otoku Korčuli gdje od 1978. do 1979. godine pokreće Likovni salon Blato koji do danas postoji.

Iz Blata kreće na studijska putovanja u nekoliko država Europe i Australije projektirajući i izlažući svoje radove. Tijekom boravka u Austriji, austrijska Akademija likovnih umjetnika prima ga za svog člana Austrijskog profesionalnog društva umjetnika.




Njegovo posljednje samostalno predstavljanje u Hrvatskoj bilo je 2000. godine u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu (Galerija Kristofor Stanković). Tom je prilikom izložbu otvorio prof. dr. Ivo Padovan, predsjednik Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti. Od 2007. godine boravi poslovno u Trogiru gdje likovno oprema hotel Trogir i studijski, gdje se kao vrstan skulptor predstavio publici u travnju 2009. godine u Muzeju grada Trogira, galeriji Cate Dušin Ribar. Koncem 2009. godine pokreće Likovnu udrugu Trogir i Likovni salon Trogir. Prošlo ljeto 2009. godine, u srpnju Frane Franulović izlaže na skupnoj izložbi u Likovnom salonu Blato, a sada nam se samostalno predstavlja serijom skulptura nastaloj u ovoj, 2010. godini.