27 srpnja 2010

IZLOŽBA ANTUNA ŽANETIĆA MIJATA

U Maloj dvorani Doma kulture u Blatu u ponedjeljak 26. srpnja 2010. godine s početkom u 20:30 sati, u sklopu XVIII Blatskog ljeta u organizaciji ''BLATSKIH FIŽULA'' - ustanove u kulturi i ULIPUK-a, održano je svečano otvorenje samostalne izložbe Antuna Žanetića Mijata.





Tonči Padovan, prof. izložbu je vodio i otvorio. U predgovoru kataloga napisao je kako Antun Žanetić samozatajno samo njemu svojstveno i ustrajno slika svoje slike, na kojima oslikava zavičajni krajolik, tradicionalnu arhitekturu, ljude i radnje iz svog djetinjstva. Antunovo slikanje zaustavilo je i sačuvalo od zaborava brojne zgrade, dvorišta, zanimanja. Slikanje je Antunu život, u njegovu slikanju motivi kao da su zastali u vremenu, a tradicionalna arhitektura, koja u stvarnosti nestaje i urušava se u njegovim slikama oživljuje. Tamo gdje više nema stanovnika, Antun dodaje život oživljujući vremenu usprkos autohtono bilje i cvijeće. Sulari i volti su prazni, ali valjda u nekom vremenu postoji netko tko tu ulazi, zaljeva i brine „živi„.

Na klasičnoj gitari Rino, Petar i Franko Cetinić izveli su tri skladbe: etidu Mauro Guiliani, Agretinski ples – tradicionalna kompozicija i Improvizaciju.

Izložba će biti otvorena od 27. srpnja do 2. kolovoza 2010. godine radnim danom od 9:00 do 12:00 sati i od 19:00 do 21:30, te subotom od 20:00 do 22:00 sata.

- . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . -

Objavljeno na drugim stranicama:
● Slubene stranice općine Blato
IZLOŽBA ANTUNA ŽANETIĆA MIJATA
● Facebook
FOTOGRAFIJE IZLOŽBE ANTUNA ŽANETIĆA MIJATA 2010.